Residency Nairs
Open oproep Residency Nairs
Stokroos nodigt je uit om je aan te melden voor een volledig verzorgde residency bij Fundazion Nairs in het Zwitserse Scuol. Nairs bevindt zich in een historisch badhuis van een voormalig kuurhotel, pal aan de rivier de Inn. In 1988 namen kunstenaars het leegstaande pand over. Na een grondige renovatie in 2016 beschikt Nairs over goed uitgeruste verblijven en werkruimtes, een tentoonstellingsruimte, een auditorium, een bibliotheek en een gezamenlijke keuken. Je verblijft er gelijktijdig met zo’n 10 andere makers, waaronder beeldend kunstenaars, vormgevers, schrijvers en filmmakers.
Nairs is gelegen in het Engadin, een Alpengebied in het uiterste zuidoosten van Zwitserland. In de directe omgeving bevinden zich natuurlijke waterbronnen die de toeristen- en gezondheidsindustrie er in de 19e eeuw aanzwengelden. Het gebied kenmerkt zich door een overweldigende natuur, de aanwezigheid van diverse nog levende ambachten en robuuste huizen die zijn gedecoreerd met beelden en scraffiti. De bewoners spreken er 'Rumantsch', ofwel Reto-Romaans, de vierde officiële taal van Zwitserland die verwant is aan het Italiaans. De regio kent een rijke cultuurhistorie en een hoge dichtheid van musea, bibliotheken, galeries en private collecties.
Zie www.nairs.ch voor meer informatie.
Context van de open oproep
Voor Paul Deiters, oprichter van Stichting Stokroos, gold het Engadin vanaf een jonge leeftijd als een tweede thuis. Dat was voor de stichting reden om in 2019 een werkperiode bij Nairs mogelijk te maken. Eerder namen onder andere eva susova, Ceel Mogami de Haas, Marit Westerhuis en Franciska Meijers deel aan de residency met ondersteuning van Stokroos.
Stokroos selecteert jaarlijks één resident die voor een periode van 3 maanden kan wonen en werken in Nairs. We zoeken een beeldend kunstenaar, vormgever of beschouwer die past bij de uitgangspunten van Stokroos en voor wie de residency een duidelijke meerwaarde heeft. Ben je eenmaal geselecteerd, dan biedt Nairs je de exclusieve mogelijkheid om er op een willekeurig moment opnieuw te verblijven, zij het op eigen kosten en afhankelijk van de beschikbare ruimte.
De open oproep is bedoeld voor beeldend kunstenaars, ontwerpers en kunst- en designbeschouwers die minimaal 3 jaar actief zijn. Uit je werk spreken oorspronkelijkheid en urgentie. Je geeft blijk van een bijzondere omgang met materialen, een kritische blik en/of uitdagende concepten. We moedigen makers en beschouwers uit alle delen van Nederland, inclusief de Caribische delen, en Suriname, van alle leeftijden en in alle fasen van hun praktijk aan om zich aan te melden.
De residency is er met name op gericht om je in alle rust te kunnen focussen op je praktijk, in de bijzondere context van het Zwitserse Engadin. In je plan geef je aan wat voor jou de meerwaarde is van een verblijf in Nairs, wat je er wil ondernemen en wat je er hoopt te bereiken.
Vanwege de relatief afgelegen locatie dienen aanvragers mobiel en ondernemend te zijn. Scuol is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, al moeten deelnemers rekening houden met sterke hoogteverschillen en eventueel moeilijk toegankelijke paden en faciliteiten.
Wat houdt het in?
Je ontvangt een vaste tegemoetkoming van € 2.200 per maand voor reis-, verblijf- en materiaalkosten. Stokroos vergoedt daarnaast de kosten voor de accommodatie en maaltijden aan Nairs. De organisatie zorgt altijd voor een goedgevulde keuken, waar je als resident vrij gebruik van kunt maken.
De periode van de residency is 1 juli t/m 30 september 2025.
Deadline
Aanmelden voor de residency kan tot en met 29 september 2024.
Werkwijze
Je aanvraag wordt voorgelegd aan een commissie die de ontvangen aanvragen in samenhang beoordeeld. De commissie zal 3 kandidaten selecteren waarmee ze in een gesprek nader kennis wil maken. In de commissie neemt één oud-deelnemer van Nairs deel.
Aanvragen
Start je aanvraag hier.
Voorwaarden en bijzonderheden
- Om te kunnen aanvragen ben je actief als beeldend kunstenaar, vormgever en/of ontwerper, of als beschouwer binnen de context van de beeldende kunst en/of design.
- Alle aanvragers hebben de Nederlandse nationaliteit of wonen en werken in Nederland, inclusief de Caribische delen, en/of Suriname.
- Een (creatieve) opleiding is niet verplicht. Wel ben je aantoonbaar actief in de beeldende kunst en/of vormgeving.
- Je beschikt over minimaal 3 praktijkjaren.
- Je kunt geen aanvraag indienen als je een bachelor- of masterstudie volgt.
- Je kunt niet gelijktijdig aanvragen voor deze oproep en een andere bijdrage van Stichting Stokroos.
- Ook kun je niet aanvragen als je in 2022, 2023 of 2024 een afwijzing van ons hebt ontvangen, tenzij het ging om een aanvraag voor de Open oproep Duurzame & ecologische praktijken in 2023.
- Indien je eerder een toekenning van Stokroos hebt gekregen, moet dit project in zijn geheel bij ons zijn afgerond voordat je je kunt aanmelden voor deze open oproep.
- We nemen alleen volledig ingevulde aanvraagformulieren in behandeling. Een aanvraag kan niet per mail worden gedaan.
- Een aanvraag kan in het Nederlands of Engels worden opgesteld.
- Stichting Stokroos is een zelfstandige organisatie. Het is niet mogelijk om bezwaar te maken tegen besluiten van Stokroos.
Gevraagde informatie
Bij een aanvraag horen een portfolio en cv als losse bijlagen in pdf. In het formulier voeg je als tekst toe: een beknopt artist statement, een plan en een reflectie op de beoogde impact. Indien je aanvraag deze informatie niet bevat of te zeer wordt afgeweken van de onderstaande toelichting kunnen we besluiten om je aanvraag niet in behandeling te nemen.
Let op: je kunt een aanvraagformulier niet tussentijds opslaan. Neem van tevoren een kijkje en zorg bij indiening dat je jouw gegevens en documenten bij de hand hebt. Na indiening kunnen we geen wijzigingen meer aanbrengen in je aanvraag.
- Een portfolio in pdf (max. 20 pagina’s)
Maak een overzicht van je belangrijkste werken en presentaties van de afgelopen 4 jaar. Voeg eventueel sleutelwerken uit de jaren daarvoor eraan toe. Benoem bij elk beeld wat afgebeeld staat: de titel van het werk, het jaar van vervaardiging, de afmetingen en de gebruikte materialen. Stel je portfolio altijd op in omgekeerd chronologische volgorde (meest recente werk eerst) en gebruik niet meer dan 2 afbeeldingen per pagina.
Toon naast afzonderlijke werken ook werk in context, zoals in een tentoonstelling of tijdens een presentatie. Zo krijgt de commissie meer inzicht in de aard en het karakter van je werk.
Beschouwers kunnen maximaal 3 volledige teksten toevoegen als portfolio. Dit document heeft in totaal maximaal 10 pagina's. - Een cv in pdf (max. 2 pagina’s)
Benoem je opleiding(en), de belangrijkste presentaties van je werk over de afgelopen 4 jaar en je nevenfuncties. Maak een onderscheid tussen groeps- en solopresentaties. Stel je cv altijd op in omgekeerd chronologisch volgorde (laatste activiteit eerst). - Een artist statement/beknopte toelichting op je werk (max. 200 woorden)
Leg uit wat je maakt, waar je werk over gaat en sta kort stil bij de ontwikkeling van je werkpraktijk tot nu toe. - Een indicatie van je plannen (max. 400 woorden)
Beschrijf de doelen en opzet van je voorstel. Specificeer hoe de residency en de omgeving aansluiten op je uitgangspunten en wat je er beoogt te realiseren. - Een beknopte reflectie op de beoogde impact van je plan (max. 200 woorden)
Ga nader in op de beoogde impact van je voorstel. Het kan gaan om bijvoorbeeld een artistieke of maatschappelijke impact.
Foto's: Franciska Meijers
Grafisch ontwerp: Noa Zuidervaart