Terugblik 1e halfjaar Seed Grant
Begin 2024 besloot Stichting Stokroos om haar startbijdrage in een nieuw jasje te steken. Het bedrag werd verhoogd en de behandeltermijn werd verkort. Als reactie op het grote aantal aanvragen in 2023 hebben we daarnaast de kaders aangescherpt. Ook introduceerden we een vereenvoudigde bijdrage voor schilders en voor deelnemers van het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC).
Algemene indruk
De nieuwe werkwijze heeft geleid tot 24 toekenningen uit 65 aanvragen, plus 7 toekenningen voor het EKWC. Het resultaat is een brede mix van visuele makers die veelal hedendaagse concepten verbinden met ambachtelijke productie. Bovendien had de groep aanvragers een zeer diverse achtergrond, wat zich ook doorvertaalde in de toekenningen.
Ontwerpers en beeldend kunstenaars als Delphine Lejeune, Toni Brell, Bas Oussoren en Diego Faivre zullen nieuw werk produceren in kant, glas, hout en keramiek, al dan niet in relatie met digitale technieken. Christine Ayo wil objecten realiseren in de Glasblazerij in Leerdam, onderdeel van het Nationaal Glasmuseum, terwijl Yuro Muniz haar onderzoek naar keramische vormen vervolgt. Jikke Lesterhuis legt zich toe op haar eerste stop-motion film, waarbij ze de poppen en omgevingen zelf handmatig zal vervaardigen.
Ruimte was er ook voor enkele ambitieuze samenwerkingen en initiatieven. Zo wil beeldend kunstenaar Susanne Luurs samen met illustrator Debora Westra en kledingontwerper Marloes Hoogeveen nieuwe visies ontwikkelen op het veranderende Noord-Nederlandse landschap, vanuit de vrouwelijke blik en in dialoog met ChatGPT. Dasha Golova en Bronwen Jones zetten een nieuwe stap met hun platform ‘Textile Initiative’ via een uitgebreid programma van samenwerkingen en presentaties. Daarvoor werk ze samen met andere visuele makers die op het snijvlak van de beeldende kunst, vormgeving en ambacht actief zijn.
De gehonoreerde schilders, zes in totaal, onderscheiden zich door hun vakmanschap en (inhoudelijke) precisie. Zij ontvangen een praktijkbijdrage met een vaste hoogte van € 5.000. In 2024 ondersteunen we met eenzelfde bedrag residents van het EKWC. Stokroos sloot waar mogelijk aan op de jaarselectie van het instituut.
Blik op de cijfers
Het toekenningspercentage loopt met 37% weer op naar een wenselijk niveau. In 2023 werd het budget sterk overvraagd, waardoor dit percentage significant lager was. Een overtuigende tweederde van het budget ging naar vrouwelijke makers of zij die zich niet als man definiëren. De middelen werden bovendien bijna gelijk verdeeld over aanvragen uit de Randstad en de regio.
Ook is rekening gehouden met een zo evenredig mogelijke verdeling van middelen over de beeldende kunst en vormgeving. Van een strikte scheiding tussen de disciplines is onder de gehonoreerde makers echter haast geen sprake meer. Met name ontwerpers hebben steeds vaker een hybride praktijk en fungeren eveneens in de context van de beeldende kunst. Beeldend kunstenaars werken bovendien vaak op een natuurlijke wijze samen met vormgevers.
Toekenningen
Beeldende kunst
Bas Oussoren
Christine Ayo
DAY Collective (Yulia Ratman & Dorota Radzimirska)
Jikke Lesterhuis
Louis Braddock Clarke
Sandra Golubjevaite
Sjef van Beers
Stefan Cools
Susanne Luurs
Textile Initiative (Dasha Golova & Bronwen Jones)
Toni Brell
Vormgeving/ontwerp
Alvin Arthur
Ameneh Solati
Delphine Lejeune
Diego Faivre
Suzan Hijink
Wendy Owusu
Yuro Moniz
Schilders
Iriée Zamblé
Jesse Fischer
Jim Mooijekind
Kamilė Česnavičiūtė
Mario Sergio Alvarez
Robin Speijer
EKWC
Aldo Brinkhoff
Georgia Lucas-Going
Inas Halabi
Jeanine Vloemans
Leonie Brandner
Lou Lou Sainsbury
Matea Bakula