Menu

Stichting Stokroos

NL | EN

Rhyton

Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven presenteert nieuw werk van Evert Nijland.
Onder zijn handen blijken zilver en glas zo van elkaar te houden dat ze een innige relatie aan konden gaan. Ze hebben hun eigen karakter behouden, het zilver is gezwart, het glas is transparant gebleven en het resultaat is een feest. De “Rhyton” kwam tot stand dankzij het zilverstipendium van de Stichting Stokroos en is vanaf 13 december te zien.

Zilver en glas houden van elkaar
De eerste vier opdrachten in het kader van het Stokroosstipendium waren al avontuurlijk wat werken in zilver betreft. Daarom werd er in de reeks van vijf nog een schepje bovenop gelegd, het resultaat moest ook feestelijk zijn. De opdracht ging naar de sieraadontwerper Evert Nijland, die in zijn werk al een bereidheid had getoond om met onverwachte materiaal combinaties te werken. Hij had ervaring met glas en hij stond aan het begin van een nieuwe reeks werken die geen sieraden meer zouden worden, maar pronkstukken. De adviescommissie van het Stokroosstipendium vroeg hem te experimenteren met de combinatie van zilver en glas.
Deze combinatie kent een rijke geschiedenis en vormde voor hem een geweldige uitdaging. Hoe kon hij deze twee eigenzinnige materialen naar zijn hand te zetten en het pronkstuk vertalen naar een object van deze tijd? Hij kon het contrast tussen beide benadrukken en hij kon een assemblage maken, maar de meest innige combinatie, het versmelten van zilver met glas, was de grootste uitdaging. En die lukte, na allerlei proeven te hebben genomen. Uitgangspunt voor de het object “Rhyton” was de zogenaamde rhyton, een rituele beker uit de Oudheid in de vorm van een paard. Een plastic speelgoed paard is in zilver gegoten en vervolgens is daar  laboratoriumglas in geblazen en met het zilver versmolten. Dat glas smelt eerder dan het zilver en de verschillen in uitzettingscoëfficiënten en smelttemperaturen gaven hem precies genoeg speelruimte om volledig uit te pakken wat het totaalbeeld betreft.

Ja, onder de handen van Evert Nijland blijken zilver en glas zo van elkaar te houden dat ze een innige relatie aan konden gaan. Ze hebben hun eigen karakter behouden, het zilver is gezwart, het glas is transparant gebleven en het resultaat is een feest.

Stichting Stokroos stimuleert experimenten in het werken met diverse materialen, waaronder zilver. Eerdere bijdragen aan de collectie van het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven zijn van Gésine Hackenberg, Richard Walraven, Eelco Veenman en Piet Hein Eek.


Fotobijschriften
sierobject 'Rhyton' 2014, zilver, glas,
L12 x B 3,5 x H 21 cm
fotograaf Eddo Hartmann
Terug