Menu

Stichting Stokroos

NL | EN

Zilveren Schaal


Piet Hein Eek schittert in Zilvermuseum met controversieel ontwerp!
Ongebruikelijke productieprocessen en imperfectie tonen de kracht van zilver in een onvervalste Piet Hein Eek setting.

Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven  presenteert werk van Piet Hein Eek. Centraal in deze presentatie  staat de zilveren schaal die deze Nederlandse ontwerper speciaal voor het Zilvermuseum maakte. De schaal kwam tot stand dankzij het stipendium van de Stichting Stokroos. Vanaf 21 december is de schaal te bewonderen. Vorm zelf uw mening over dit gloednieuwe en unieke Dutch Design werk.

Ongewoon anders met Piet Hein Eek
Hoewel het voor zowel liefhebbers van zilver als liefhebbers van zijn eerdere ontwerpen een verrassing is dat hij nu een product gemaakt heeft van zilver, is de schaal toch een onvervalste Piet Hein Eek. Zijn werk is duurzaam en robuust. Een combinatie van eigenzinnig materiaal gebruik en eenvoudige, soms onverwachte productieprocessen. Dit zie je terug in het ontwerp van de schaal. Door het zilver te combineren met de iconische sloophouten meubelen van Piet Hein Eek zet het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven een verrassende presentatie neer.
Piet Hein Eek is te zien van zaterdag 21 december 2013 tot en met 30 maart 2014.

Het productieproces, ruw en glanzend
Productiviteit en korte lijnen tussen de ideeën van Piet Hein Eek en de uitvoering ervan kenmerken zijn werk. Hij ontwerpt vanuit een proces en houdt de productie in eigen hand. Alle energie en materie die in dit ontwerp gestoken zijn, komen voor het leeuwendeel terecht in het product. Hij beleeft plezier in de combinatie van de ruwheid van het proces en de uitstraling van het zilver.
De uitdaging in het werken met zilver lag in de beperkingen van een kleinschalige productie en de uitstraling van het materiaal. Een perfecte mal ontwikkelen is financieel niet haalbaar. Dan maar een imperfecte mal en een pers die eerder thuis hoort in een garage dan in de werkplaats van een ontwerper. In een zilveren plaat zijn eerst met een computer gestuurde pons gaten geslagen die het beeld van de golvende, opstaande rand bepalen. Dan gaat de plaat onder de garagepers en wordt het zilver met behulp van uiterst simpele mallen in zijn grondvorm geduwd. De energie van het persen vormt een integraal onderdeel van het ontwerp, de randen van de schaal plooien zich op organische wijze.

Piet Hein Eek, een vrije geest
Piet Hein Eek startte zijn bedrijf in Eindhoven in 1993, vier jaar nadat hij was afgestudeerd aan de Design Academie in dezelfde stad. Inmiddels werken er een kleine 100 man voor het bedrijf. Zijn iconen als de sloophouten kast, de eikenhouten vitrine en zijn kleurrijke tafels van Bourgondisch formaat staan nog steeds in de showroom, naast de stalen meubelen, sloophouten behang en de manden die hij voor de organisatie Fair Trade heeft ontwikkeld. De schoonheid van zijn producten ligt in het gebruik. Je kunt met zijn werk leven. Piet Hein Eek is en blijft een industrieel ontwerper die zijn ideeën ontwikkelt vanuit een proces. Daarom is hij zijn ontwerpen zelf gaan produceren en distribueren, zodat hij de processen in eigen hand houdt en de vrijheid heeft om opgedane ervaringen direct in nieuwe producten te kunnen steken.

Stichting Stokroos stimuleert vernieuwing
Stichting Stokroos stimuleert experimenten in het werken met diverse materialen, waaronder zilver. Eerdere bijdragen aan de collectie van het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven zijn van Gésine Hackenberg, Richard Walraven en Eelco Veenman.

Foto: Eek en Ruigrok BBVTerug