Menu

Stichting Stokroos

NL | EN

Ashes to ashes | Van asbak naar (familie-)urn

In december 2011 presenteert het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven het tweede Stokroos Stipendium voor eigentijds zilver. Het thema van dit jaar is ‘Recycling’.
De Stichting Stokroos stimuleert met dit stipendium een experiment in zilver.

De opdracht luidde:
‘Geef een nieuwe functie aan Oud-Hollands erfgoed, dat anders in de smeltkroes zou verdwijnen’.
De commissie koos Richard Walraven, ontwerper van sieraden en gebruiksvoorwerpen om de opdracht uit te voeren. Zij is zeer verrast door zijn interpretatie en invulling.  Het ontwerp heeft meerdere lagen en stemt daardoor tot nadenken.
De selectiecommissie voor toekenning van het stipendium bestaat uit Annelies Krekel, zilverdeskundige en publicist, Marjan Unger, kunsthistorica en publicist en Paul Derrez, galeriehouder en zilversmid.


Titel: ‘Ashes to ashes’
Van asbak naar (familie-)urn.

In de huidige samenleving wordt steeds minder gerookt. Asbakken zijn in onbruik geraakt en worden nauwelijks meer geproduceerd. Zilveren asbakken zijn inmiddels tot cultureel erfgoed te bestempelen. We komen ze nauwelijks meer tegen.
Daarnaast hebben nieuwe gebruiken hun intrede gedaan. Zo kiezen tegenwoordig veel mensen er voor om na hun dood gecremeerd te worden in plaats van begraven. Daar gaan andere rituelen mee gepaard en is het gebruik van urnen toegenomen. En er wordt steeds meer aandacht besteed aan de urn als object.
In het ontwerp ‘Ashes to ashes’ is cultuur uit het verleden en heden verenigd.
De  asbak (grijs) is het versierende element uit het verleden.  De containers zijn zwart en vertegenwoordigen de dood. De houder is wit en vertegenwoordigt het nu.
Het Nederlands Zilvermuseum heeft nog geen urn in de collectie, waardoor het object een toegevoegde waarde heeft voor het museum.

Toepassingen
De urn kan op verschillende manieren gepresenteerd worden.


Richard Walraven, november 2011Terug