Menu

Stichting Stokroos

NL | EN

“Pièces de Milieu. Tafelstillevens”

- eerste Stokroos Stipendium voor eigentijds zilver -

In de “Nacht van het Zilver” op zaterdag 11 december 2010 presenteert het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven “Pièces de Milieu. Tafelstillevens” van Gésine Hackenberg, het resultaat van het eerste Stokroos Stipendium voor eigentijds zilver.

Hierin beeldt zij letterlijk het scheppend vermogen van de kunstenaar uit. Gésine Hackenberg laat groenten en fruit groeien van zilver, waarbij de techniek van de galvanoplastiek als een zowel constructief als beeldend proces wordt gebruikt. De manier waarop men groenten en fruit uit hun schil helpt om op te eten, vertaalt Gésine Hackenberg in modellen van papier. Deze dienen weer als patroon voor de uiteindelijke uitvoering in zilverplaat. De aardappels, peren of bananen arrangeert ze vervolgens in tafelstillevens, daarbij verwijzend naar historische schilderijen en naar de traditie van zilveren pronkstukken.Gésine Hackenberg (Mainz, 1972) studeerde aan de Fachhochschule in Pforzheim, Duitsland,

en vervolgens aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam waar ze in 2001 afstudeerde met een collectie van zilveren lepels. Gésine woont en werkt in Amsterdam en exposeert  in galerieën wereldwijd. Haar werk is aangekocht door musea waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam en het Victoria and Albert Museum Londen.

Haar sieraden en objecten gaan over de (intieme) relatie tot gebruiksvoorwerpen, hun emotionele betekenis en mogelijke plek op het lichaam. Het is gebaseerd op ambachtelijke technieken en verschillende materialen die hun eigen verhalen van kostbaarheid en sier vertellen zoals oud serviesgoed, (edel)metaal en glaswerk. Ze verwijzen naar de geldigheid van traditionele thema’s en erfgoed in het heden maar ook naar de versmelting van begrippen zoals sieraden, sierobjecten en gebruiksvoorwerpen.

De Stichting Stokroos stimuleert met dit stipendium een experiment in zilver.

De selectiecommissie voor toekenning van het stipendium bestaat uit Annelies Krekel, zilverdeskundige en publicist, Marjan Unger, kunsthistorica en publicist en Paul Derrez, galeriehouder en zilversmid.

De resultaten van het stipendium maken deel uit van de collectie eigentijds zilver van het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven. Het Museum presenteert een permanente collectie Nederlands zilver vanaf 1600 en richt zich actief op de hedendaagse ontwikkeling binnen het zilvervak. De expositie “Pièces de Milieu.Tafelstillevens” van Gesine Hackenberg is tot en met 13 februari 2011 te zien.www.zilvermuseum.comTerug