Menu

Stichting Stokroos

NL | EN

Een Zee van Glas

De tentoonstelling Een Zee van Glas toont de illustraties van Ernst Haeckel en de daarop geïnspireerde glasobjecten uit de vroege twintigste eeuw tot heden. Verder de organismen zelf: in een aquarium, onder de microscoop of op sterk water. Diverse glastechnieken zijn vertegenwoordigd in de tentoonstelling, zoals geblazen glas, glas-in-lood, gegraveerd glas, voor de lamp geblazen glas en glas in combinatie met andere materialen.

Rond 1900 presenteerde Ernst Haeckel (1834-1919) de schoonheid van de natuur in 100 platen, getiteld Kunstformen der Natur. Op deze platen zijn met name zeeorganismen zoals kwallen, zeesterren en eencelligen te zien. Haeckel wilde de wereld de bijzondere en mooie vormen van de natuur tonen. Hij hoopte dat kunstenaars er inspiratie in zouden vinden.

Iedere kunstenaar wist het natuurschoon op zijn eigen manier te vangen. Vader Leopold en zoon Rudolf Blaschka maakten, delicate glazen modellen van kwallen, zee-anemonen en andere ongewervelde organismen, als duurzaam studiemiddel voor de wetenschap. A.D. Copier bewonderde de vormen en kleuren van Haeckels kwallen maar kopieerde ze niet rechtstreeks. De glas-in-lood ontwerpen van H.P. Berlage zijn zo abstract dat de natuurvormen niet meer te herleiden zijn.  In het gegraveerde werk van de hedendaagse kunstenaar Katharine Coleman is de hand van Haeckel juist wel herkenbaar.

Het Nationaal Glasmuseum heeft  verschillende hedendaagse kunstenaars en ontwerpers uitgedaagd om nieuw werk te maken in de Glasblazerij. Zij zijn afkomstig uit verschillende vakgebieden. Een aantal van hen werkte nog niet eerder met het materiaal glas met het Stokroosstipendium werd dit mogelijk gemaakt.

Eibert Draisma  - ontwerper/uitvinder
Jan Taminiau  - modeontwerper
Paula Arntzen - ontwerper
Marc Barreda - beeldend kunstenaar / bioloog
Irene Bussemaker - hoedenontwerper
Christie van der Haak - textielontwerper
Bernard Heesen - beeldend kunstenaar
Gabrielle van de Laak - beeldend kunstenaar
Laura Laine - mode illustratriceTerug