Sabine Groenewegen|UNDER ERASURE
Voor haar presentatie maakte Sabine gebruik van de gehele tentoonstellingsruimte van 1646 om een reis door het werk van haar lopende onderzoeksproject te delen, dat gedeeltelijk werd ontwikkeld tijdens haar residentie bij 1646 begin 2021.
Vertrekpunt voor het project is haar ontdekking van de onverklaarbare verwijdering van scènes uit een Nederlandse film uit de jaren 1930 die zich afspeelt op een koloniale rubberplantage in Sumatra. Sabine’s onderzoek naar de onverklaarde weglating van een specifiek vrouwelijk personage uit de enige distributie print van de film, leidde tot grotere vragen over historische stiltes met betrekking tot vrouwen en winstmodellen binnen het systeem van de rubberproductie in het begin van de 20e eeuw.
Sinds haar residentie bij 1646 heeft Sabine haar werk voortgezet door in verschillende archieven te duiken om de Nederlandse verhalen te ondervragen die fantasieën vormden en de werkelijkheid rond koloniaal extractivisme uitwisten. Haar installatie en videoprojecties in 1646 laten sporen achter tussen bomen en andere getuigen, om zo de punten te verbinden tussen de verschillende persoonlijke verhalen die verband houden met rubber.
“Tupi-sprekende Amazoniërs noemden de boom die bij beschadiging een melkachtige vloeistof afgeeft “cahuchu”, wat “hout dat huilt” betekent. In vaste vorm maakte het het verwijderen van potloodschrift mogelijk door een wrijvende beweging (‘a rubbing motion’) te maken, waaraan de naam “rubber” te danken is. De zaden van deze boom werden naar Zuidoost-Azië gesmokkeld, waar oude communicatienetwerken in het bos werden vernietigd om plaats te maken voor plantages, waarbij stiltes ontstonden die generaties lang zouden blijven hangen. Filmmakers kwamen langs en onthulden zichzelf via de beelden die ze produceerden. Een fictief vrouwelijk personage werd verzonnen en vervolgens uit het verhaal verwijderd, waarbij alleen een gesneden filmprint als materiële getuige achterbleef.”
‘Under Erasure’ opende op vrijdag 28 oktober 2022 met een artist talk door Sabine en was open voor bezoek op zaterdag 29 en zondag 30 oktober, 2022.
Stokroos heeft bijgedragen aan dit project.
Type: | Nieuw werk |
Discipline: | Installatie |