Menu

Stichting Stokroos

NL | EN

Metamorphosis

Titel:Metamorphosis
Kunstenaar:Annesas Appel
Van:Fri 26 February 2016
Tot:Sun 27 March 2016
Adres:BRADWOLFF PROJECTS
oetewalerstraat 73
1093 md amsterdam
Website:http://www.burobradwolff.nl
Expositie van Annesas Appel: Metamorphosis in samenwerking met Bradwolff Projects (Amsterdam Oost).

Metamorphosis zo heet de komende tentoonstelling van beeldend kunstenaar Annesas Appel in BRADWOLFF PROJECTS. De werken die als onderdeel van dit project worden getoond zijn de uitkomst van een creatief proces waarin Appel een getallenreeks herleidt tot een logisch systeem en vervolgens
‘vertaalt’ in beeld en geluid. Zo probeert Appel orde in haar eigen wereld aan te brengen en haar logica met de buitenwereld te delen.

Doorgaans, brengt Annesas Appel objecten uit haar dagelijks leven op een systematische manier in kaart en rangschikt hun formele kenmerken aan de hand van specifieke criteria, zoals de kleuren van boeken in haar boekenkast, de lengte van landsgrenzen in een atlas of de gegevens van haar kledingstukken.
De bestaande ordening van wat ze onderzoekt ontrafelt ze en de op deze manier losgekomen delen hecht ze op een geheel eigen manier weer aan elkaar. Door middel van deze analytische werkwijze probeert Appel grip te krijgen op onzichtbaar lijkende systemen uit haar dagelijkse omgeving.
Met het project ‘Metamorphosis’ voor BRADWOLFF PROJECTS neemt Appel dit keer echter geen zelf ontdekte of bedachte systemen uit haar omgeving als uitgangspunt, maar abstracte entiteiten, namelijk de getallenreeks 1 t/m 9. Appel onderzoekt hoe ze deze cijfers naar haar hand kan zetten, maar wel op zo’n manier dat het toch nog naar een systeem te herleiden valt: de cijferreeks vertaalt ze in een eigen, logisch systeem dat de basis vormt voor de creatie van beelden en muziek. Op deze manier laat Appel zien dat getallen een vaste visuele identiteit hebben.

Het metamorfoserende creatieproces van dit project, met de vele tussenstappen, leidt tot verschillende eindproducten. In de ruimte van BRADWOLFF PROJECTS toont Appel onder meer honderd geperforeerde muziekstroken. Naast deze papieren uiting van muziek, zal Appel de ruimte vullen met de muziekopnames van deze vertaalde systemen. De opnames klinken als ‘minimal music’ en sluiten aan bij de visuele presentatie van de muziekstroken. Hierbij zal ook een video getoond worden die op een beeldende wijze laat zien hoe het systeem achter deze muziek werkt. In de tentoonstelling bij BRADWOLFF PROJECTS laat Appel kleur, beeld, structuur, systeem, ritme en geluid op een heldere manier samenkomen, waardoor de bezoeker kan kennismaken met een door Appel samengestelde wereld.

Annesas Appel [Haarlem, 1978] studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Ze heeft geëxposeerd in binnen- en buitenland en haar werk is aangekocht door verschillende musea en bedrijfscollecties o.a. Museum of Modern Art Library, New York, J. Paul Getty Trust, Los Angeles,
Ampersand Foundation in Zuid-Afrika en Caldic collectie, Wassenaar.

In de context van de tentoonstelling wordt het kunstenaarsboek ‘Metamorphosis, music notation’, [oplage 100] uitgebracht. Dat tevens bestaat uit een overzichtsfoto van de tentoonstelling en een CD opname door Bart Possemis. De publicatie wordt ook in een speciale gelimiteerde oplage van 10 uitgegeven met vijf gesigneerde prints. Het boek is vormgegeven door Kees Janmaat van BuroKees. De publicatie is gerealiseerd in samenwerking met Johan Deumens Gallery en wordt te koop aangeboden via BRADWOLFF PROJECTS.
Terug