Menu

Stichting Stokroos

NL | EN

Stokroos Stipendium voor Eigentijds Zilver 2018

Vanaf donderdag 6 juni a.s. start de expositie van het Stokroos Stipendium 2018 in het Zilvermuseum te Schoonhoven.

Expositie Envisions
Het Zilvermuseum heeft afgelopen jaar drie ontwerpers (envisionaires) van het ontwerperscollectief Envisions uitgedaagd om opnieuw na te denken over het gebruik van zilverdraad, met in het achterhoofd de toepasbaarheid en reproduceerbaarheid van het materiaal.

Materiaalkeuze
Zilverdraad heeft een groot aanpassings- en experiment vermogen, met weinig massa/materiaal kunnen grote volumes worden vervaardigd. Envisions presenteert een nieuwe kijk op de ambacht van zilver van vandaag de dag, met als doel hen en de industrie te inspireren en nieuwe mogelijkheden binnen het zilver te laten tonen.

Vanaf de start het project focusten de ontwerpers Simone Post, Jeroen van de Gruiter en Vantot zich op het proces in plaats van het eindproduct. Alles wat getoond wordt in de expositie is een uitgangspunt van experimenteel materiaalonderzoek dat nog openstaat voor verdere ontwikkeling.

Simone Post - heeft geëxperimenteerd met de manier waarop je de vorm van draad kunt veranderen. Simone heeft tandwielen ontworpen met een variatie van tanden die de originele vormen van zilverdraad buigt.  Deze nieuwe vorm van zilverdraad biedt nieuwe mogelijke toepassingen. Bijvoorbeeld voor het maken van een textiel oppervlakte of als basis voor sieraden onderdelen.

Jeroen van de Gruiter - heeft de focus gelegd op het maak proces van schakels en verbindingen van zilverdraad. Hij past een tool aan dat wordt gebruikt om kettingschakels te maken  - als je het zilverdraad rondom een vorm wikkelt en er vervolgens met een zaag door heen snijd, dan is het resultaat een serie aparte kettingschakels met openingen waarmee je ze vervolgens kan verbinden. Jeroen ontwerpt de aanvankelijke tool in verschillende vormen en maten, na gebruik van het originele proces ontstond een unieke serie van verschillende kettingvormen.

Vantot - wilde onderzoek hoe we van zilver opnieuw een begeerlijk materiaal kunnen maken. Zilver werd vroeger beschouwd als van hoge kwaliteit en werd gebruikt voor tafelzilver zoals bijvoorbeeld bestek. Tegenwoordig lijkt het zijn charme te hebben verloren. Vantot erkende dat er binnen de horeca veel beperking zijn vanwege veiligheidsvoorschriften met betrekking tot kaarsen op tafels. Daarom hebben ze zilver ontworpen tot een tafel juweel die de typische kaars kan vervangen terwijl ze esthetisch aantrekkelijk is maar met minder risico. Door het gebruik van geleidende en reflecterende elementen van zilver, experimenteerden ze met zilveren draad met een batterij en een LED-lamp. Door het klemmen van een batterij waardoor de geleidende kwaliteit van zilver wordt ingezet en een LED lamp haar licht verspreid.


Stokroos Stipendium, nieuwe stijl
In samenwerking met Stichting Stokroos stimuleert het Zilvermuseum ontwerpers om met zilver te experimenteren op kunstzinnig of ambachtelijk gebied. Elk jaar selecteert de selectiecommissie een kunstenaar om met zijn of haar ontwerp te exposeren in het Zilvermuseum. Hiermee vervolgt het museum haar ingezette koers om de focus op het ambachtschap van een eerste designexemplaar te leggen, bedoeld voor reproductie. Vorig jaar is gekozen voor meerdere ontwerpers.

Selectiecommissie
De ontwerpers worden begeleid door Job Meihuizen, Thomas Widdershoven, Joffrey Walonker, Marcel Teheux, en Arjenne Bouwknegt.

Eerder maakten Gésine Hackenberg (2010), Richard Walraven (2011), Eelco Veenman (2012), Piet Hein Eek (2013), Evert Nijland (2014), Aldo Bakker (2015) en Lex Pott (2017) een zilveren object voor het Zilvermuseum in opdracht van Stichting Stokroos.

Nederlands Zilvermuseum

Envisions
Back