Menu

Stichting Stokroos

NL | EN

Internationaal Fotofestival Leiden

Het Internationaal Fotofestival Leiden (IFL), opgericht in 2013, is een uniek festival in Leiden dat zich kenmerkt als een ‘fototentoonstelling zonder grenzen’, zowel in letterlijke als figuurlijke zin. Dit festival is er voor een breed publiek en laat het niet alleen kennis maken met nieuw fototalent, maar ook met de vele verschillende verschijningsvormen van het fotografische medium. Er zullen diverse beelddragers worden gebruikt om de foto’s tentoon te stellen, variërend van traditioneel ingelijste fotografie tot weergave in slideshows op een groot digitaal scherm.

Een vakkundige internationale jury, onder leiding van Wim van Sinderen (curator Fotomuseum Den Haag), selecteert twintig fotografen die maximaal vijf jaar geleden zijn afgestudeerd aan een kunstacademie of fotovakschool. Deze afgestudeerde fotografen, afkomstig uit verschillende landen binnen Europa, wordt een start geboden voor een carrière als beroepsfotograaf. Een Comité van Aanbeveling ondersteunt het project. Een dergelijk festival is uniek dat zich primair richt op nieuw/jong Nederlands en Europees (België, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Zweden in 2014)  fototalent.

Daarnaast zorgt het festival voor een uniek cultureel podium in de binnenstad van Leiden. Leiden is niet alleen de oudste universiteitsstad van Nederland, maar staat naast ontwikkeling, wetenschap en kennis, ook bekend om zijn prachtige historische en wetenschappelijke fotocollectie als onderdeel van de Universiteitsbibliotheek. Het festival sluit aan bij Leiden   als ‘Stad van Ontdekkingen’ van internationaal talent.

Leiden is tevens de stad van de Pelgrim fathers, in het kader daarvan werkt het dit jaar speciaal samen met het grote openluchtfestival Photoville in New York.
Hierdoor is het werk van de fotografen niet alleen in Leiden te zien, maar ook op grote beeldschermen in verschillende Nederlandse en Europese steden en de in de VS, waardoor het jonge talent maximale aandacht krijgt, een springplank voor een hun carrière in deze voor hun economische zware tijd waarin wordt bezuinigd op het vakmanschap. 

Stichting Stokroos heeft aan dit project financieel bijgedragen.
Back