Menu

Stichting Stokroos

NL | EN

Festival The Other Book

The Other Book: Nieuw festival in Den Haag viert het kunstenaarsboek

Festival The Other Book (29 november – 1 december 2019) is een unieke manifestatie van het kunstenaarsboek in al haar facetten.
Dit nieuwe tweejaarlijkse evenement presenteert een internationaal programma met tentoonstellingen, workshops, lezingen, films, performances en een kunstenaarsboekenfair op verschillende locaties in Den Haag. De eerste editie is gewijd aan de ‘Riso revolutie’: kunstenaarsboeken gemaakt met de Riso stencilduplicator.

The Other Book is een gratis festival dat plaatsvindt in Quartair, De Grafische Werkplaats, Billytown, The Grey Space In The Middle, Page Not Found en West Den Haag. Het festival is een non-profit initiatief dat de zichtbaarheid van onafhankelijk uitgegeven kunstenaarsboeken en artistieke publicaties wil vergroten. Gedurende drie dagen biedt The Other Book een platform voor kunstenaars, uitgevers, drukkerijen, collectieven, verzamelaars en boekenliefhebbers. Het uitgebreide programma verkent artistieke praktijken en de eindeloze mogelijkheden van het kunstenaarsboek.

The Other Book begint op vrijdag 29 november met de opening van verschillende tentoonstellingen tijdens de Haagse kunst- en cultuurtour Hoogtij #59.

Startlocatie van de tour is Quartair, waar de groepstentoonstelling ‘Riso Revolution’ te zien is met publicaties van KNUST Press en Herbarium Riso, nieuwe muurinstallaties van Sigrid Calon en The Other Read Table, een leestafel van met Riso vervaardigde kunstenaarsboeken uit heel de wereld. Hier worden The Other Book en Hoogtij officieel geopend met een performance door multidisciplinair kunstenaar Jip Piet. Diezelfde avond opent de ‘Wobby Wall’ tentoonstelling in De Grafische Werkplaats, een presentatie van Riso ‘behang’ gemaakt door Haagse kunstenaars onder begeleiding van Wobby-hoofdredacteur Marjolein Schalk. Ook te zien: een presentatie van het Berlijnse Colorama Clubhouse zine (Page Not Found) en een installatie van Zines of the Zone, een reizende verzameling van in eigen beheer verschenen fotoboeken en –zines (Billytown). West Den Haag presenteert de solotentoonstelling ´The Typotectural Suites´ van grafisch ontwerper en kunstenaar Richard Niessen.

In het weekend biedt The Other Book tal van activiteiten. Op zaterdag is er een filmvertoning in Quartair van de documentaire ´KNUST, the Riso print pioneers´ van Ivana Smudja en een korte film door Kirsten Carina. Je kan ook meedoen met één van de inspirerende workshops zoals Gestetner stencildrukken met Erwin Blok in De Grafische Werkplaats. Presentaties zijn er van Marjolein Schalk (Wobby), Johanna Maierski (Colorama) en Zines of the Zone. Op zondag vindt een verdiepende paneldiscussie plaats: Astrid Vorstermans (Valiz), Moritz Gru?nke (Herbarium Riso), Aymeric Mansoux (Piet Zwart Instituut), Karin de Jong (PrintRoom) en kunstenaar Karina Zavidova buigen zich over de mogelijkheden van het uitgeven van publicaties als artistieke praktijk.
Op zondag 1 december komen uitgevers, makers en liefhebbers van kunstenaarsboeken uit binnen- en buitenland samen voor The Other Book Fair. Meer dan 60 deelnemers presenteren en verkopen hun publicaties op deze sprankelende beurs in The Grey Space In The Middle. Tijdens de beurs presenteert multidisciplinair kunstenaarsduo Topp & Dubio een tentoonstelling/ interventie die de grenzen van het kunstenaarsboek overstijgt. Het weekend wordt besloten met een afterparty in Quartair met DJ Fester del Hagua en een performance door de Berlijnse kunstenaar Sergej Vutuc.
Back