Menu

Stichting Stokroos

NL | EN

Expeditie MIR

Expeditie MIR landt op campus Wageningen
WUR tijdelijk gastheer van interdisciplinair kunstpaviljoen

Als een reizend pionier maakt MIR - wat staat voor Mobiel Interdisciplinair Ruimtestation - verbinding tussen wetenschap en kunst, op locaties door heel Nederland. Dit najaar strijkt het zelfvoorzienende paviljoen neer bij Wageningen University Research (WUR). Twee beeldend kunstenaars werken op deze bijzondere plek aan onderzoeksprojecten, waarin het thema tijd op eigen wijze een hoofdrol speelt.

Algen van WUR’s AlgaePARC vormen de basis van Lenneke van der Goot’s zelfgemaakte krijt. Zij toont de beweging van opbouw en het onvermijdelijke verval. Haar krijtobjecten slijten bij het maken van een vloertekening, waarin verschillende algentypen de kleuren bepalen. Deze pigmenten zijn instabiel, zodat de aanvankelijke intensiteit met het verstrijken van de tijd verbleekt. Het werk in wording transformeert voortdurend en vergaat uiteindelijk.

In december en januari werkt Johan Rijpma aan een ‘zelfgenererende’ ruimtelijke installatie. Zwaartekracht, ritme en voorspellingen bepalen wat zijn systeem uit de MIR-ruimte afleest. Via zichzelf herhalende processen speelt hij met de verwachtingen die data-analyse normaal gesproken oproept: wat is de relatie tussen voorspelling en uitkomst? Welke invloeden hebben tijd en beweging op de resultaten?

Van 02/10/2019 tot 25/01/2020 staat MIR op het terrein van WUR, Droevendaalsesteeg 2. De projecten zijn op meerdere momenten te bezoeken door publiek. Kijk in de online agenda op www.mirproject.nl en kom vooral kijken.  Back